Informacijski sistemi in programska oprema

Dostop do člankov (Web of Science)

Dostop v Web of Science z zunanjih IP naslovov:

Potrebna je prijava z digitalno identiteto zaposlenega ali študenta UL FGG (zaposleni uporabite običajno FGGjevo uporabniško ime in geslo; redno vpisani študentje jo dobite na ID portalu UL).

Če je potrebno, potrdite podatke na naslednji strani in pridete v Web of Science.

StarBoard program za pametne table

Če želite uporabljati pametno tablo, v začetnem meniju izberite program StarBoard Software. Ob zagonu zgleda tako, druga slika pa prikazuje kaj pomenijo ikone v meniju:

Glavna prednost programa je, da pretvori ročno pisavo v digitalno obliko. Kot prikazano na sliki spodaj lahko napisano nato poiščete v brskalniku ali pa pretvorite znake na različne načine. Prednost je tudi to, da lahko vstavljate formule in uporabljate dodatke, ki olajšajo pisanje in risanje (npr. šestilo, kotomer, ravnilo, beležnico, snemalnik zaslona,…)

Po tabli lahko pišete s prstom ali s posebnim pisalom, ki ga dobite v računalniškem centru FGG (prednost pisala je večja natačnost in to da je raztegljivo).

Če je v programu StarBoard z rdečo napisano »StarBoard tabla ni priključena«, v orodni vrstici z desnim klikom izberite ikono  in kliknite na »Preveri povezavo«:

V primeru, da program izpiše “StarBoard tabla ni priključena” preverite USB priključek table ali pa kontaktirajte računalniški center.

Če pisalo odstopa od premikanja po tabli, je tablo potrebno kalibrirati. To lahko naredite z desnim klikom na  ikono  v orodni vrstici ali preko Meni>Nastavitve>StarBoard in izberete »Kalibracija«. Odprlo se bo okno, v katerem ponovno potrebujete klikniti na gumb Calibration, nato se bo prikazalo sivo okno, kjer s prstom ali pisalom kliknite na center prikazanih krogov.

  

Office 365 for Education

Storitve Office365 so zaposlenim na voljo v okviru plana Office 365 Education A2. Office 365 za izobraževanje je komplet storitev in orodij, ki članicam Univerze v Ljubljani omogoča podporo sodelovanju in komunikaciji med vsemi udeleženci v izobraževanju. Omogoča varno mobilno delo preko različnih odjemalcev in širokega nabora spletnih brskalnikov.

Na voljo je:

Prijava (ne deluje v Crome):  https://login.microsoftonline.com/ . 

Ko se povežete na spletno stran Office 365, vpišete uporabniško ime (uporabniško ime@fgg.uni-lj.si) in kliknete Vpis. Z vpisom boste preusmerjeni na sts.uni-lj.si, kjer vas bo pojavno okno prosilo za uporabniško ime in geslo. Ko se prijavite imate na vrhu navigacijsko vrstico z aplikacijami in nastavitvami.

MS Office 2021 Pro Plus

Na področju »I:\Microsoft Office 2021 Pro Plus« je pripravljeno vse potrebno za namestitev zadnje verzije MS Office.

Če imate na računalniku nameščen Office 365, nameščanje te verzije ni potrebno, saj se Office 365 samodejno nadgrajuje.

Pred nameščanjem je potrebno odstraniti vse starejše verzije Office.

Namestitev sprožite z dvoklikom skripte »Nalozi Office 2021.cmd«.

Aktivacija se na računalnikih v domeni fgg.uni-lj.si izvede samodejno in se samodejno obnavlja.

Če računalnik ni včlanjen v domeno, je potrebno aktivacijo izvesti ročno, ko je računalnik povezan v omrežje FGG (neposredno ali z VPN) z dvoklikom skripte»Aktivacija Office 2021.cmd«. Aktivacijo je potrebno potem obnavljati vsakega pol leta.

Priporočamo, da si to verzijo kmalu namestite. Z novimi verzijami druge programske opreme (npr. Windows) starejše verzije ne bodo več združljive.

V kolikor pri nameščanju potrebujete pomoč, smo vam na voljo.

Uporaba SEB pri kvizih

Uporabo SEB aktiviramo v nastavitvah kvizov in izberemo eno izmed možnosti.

Da – Nastavi ročno (lahko spremenimo osnovne privzete vrednosti, klik na modri vprašaj nam pokaže podrobnosti vsake izbire).

Da – Naloži moje nastavitve (lahko naložimo svoje nastavitve, katere lahko zelo podrobno definiramo (še posebej uporabno, če dovolite uporabo drugih aplikacij med pisanjem izpita), torej kaj se sme in kaj ne. Svoje nastavitve ustvarite s pomočjo »SEB Configuration Tool«, katerega bližnjica je v Start-u po namestitvi SEB.

Da – Uporabi nastavitve odjemalca SEB (uporabijo se privzete nastavitve).

image-1649224321738.png

Pogled »SEB Configuration Tool«:

image-1649224344618.png

Na spletni učilnici je že pred nastavljena  opcija: Uporabi nastavitve odjemalca SEB, ki omeji dostop do vseh aplikacij in datotek izven SEB vmesnika. Spodaj pa so navodila kako nastaviti, da je omejen dostop le do določenih aplikacij.

Omejitev dostopa do aplikacij

Če želite nastaviti, da imajo študentje dostop do le nekaterih programov v času reševanje kviza, dodajte v programu »SEB Configuration Tool« v zavihku »Application« izjemo za program.

Iz Moodla prvo prenesite predpripravljeno datoteko config.seb, ki jo nato uvozite v opciji: Da - Naloži moje nastavitve

1.

image-1649224381178.png

2.

image-1649224429699.png

V »Choose Applications izberite ».exe« programa. Konfigurirano datoteko nato prenesite in namestite v Moodle.

3.

image-1649224505295.png

Uporaba SEB pri študentih

Ob obisku kviza/izpita z navadnim brskalnikom, dobijo študenti spodnji pogled, kjer lahko s klikom na »Zaženi Safe Exam Browser« začnejo z reševanjem. Po kliku na ta gumb se jim odpre SEB, kjer se prijavijo v spletno učilnici in se jim po prijavi kviz odpre za reševanje.